SKŘÍPÁNÍ ZUBY – PROBLÉM 21. STOLETÍ

PM
Tým Profimed
čtení na 5 min
Sdílet na
Skřípání zuby neboli bruxismus je porucha (patologický návyk, parafunkce), kdy pacient provádí opakované, neúčelné a mimovolní žvýkací až zcela atypické pohyby, při kterých se o sebe s výraznou silou třou horní a dolní žvýkací plochy.
 

První zprávy o „skřípání zuby“ najdeme již v bibli, například „Ale synové království vyvrženi budou do temností zevnitřních, tamť bude pláč a škřipení zubův“ (Matouš, 8:12) (citováno podle Bible kralické). Jako první použili termín ‘la bruxomanie’ v roce 1907 Francouzi Marie a Pietkiewicz1. V roce 1931 Bertrand Frohman označil ‘bruxomanii’ za čistě psychologický fenomén2.

Akademie protetické stomatologie definuje bruxismus jako „parafunkční tření (obrušování) zubů neboli orální zlozvyk sestávající z rytmického nebo křečovitého opakovaného skřípání, tření nebo zatínání zubů v době mimo žvýkání, které může vést k poškození zubů“3. Americká akademie pro bolest obličeje a hlavy definuje bruxismus jako „celkovou parafunkční denní nebo noční aktivitu, zahrnující skřípání, tření nebo zatínání zubů. Je nevědomá a může být diagnostikována pomocí přítomnosti obroušených zubů, jejichž příčinou není běžné žvýkání“4. V souvislosti s bruxismem se hovoří o skřípání zubů, nadměrném tření zubů, zatínání zubů, svírání či nadměrných posunech5. Je až nápadné, jak převažují v těchto definicích důsledky – změny na zubech – nad jejich původci, kterými jsou svaly.

Klasifikace bruxismu

Klasifikací bruxismu je celá řada. Základní dělení rozeznává: noční bruxismus, probíhající ve spánku, denní bruxismus, probíhající v průběhu dne a kombinovaný bruxismus, probíhající ve dne i v noci5.

Ze studií je známo, že okolo 90 % populace občas zatíná nebo skřípe zuby, aniž by se jednalo o klinicky relevantní parafunkci. Důležité také je, že vzhledem k relativně vágní definici a klinickému vymezení bruxismu se epidemiologická data často velmi liší. Obecně se udává, že bruxismus postihuje okolo 10–20 % populace, přičemž v literatuře lze nalézt rozpětí 6–91 % populace6,7. Je častější u jedinců s poruchami čelistního kloubu. Denní bruxismus je dvakrát častější než noční. Denní bruxismus je častější u žen, noční nejeví závislost na pohlaví. Bruxismus postihuje nejčastěji děti a mladší dospělé, mezi 40 a 65 lety jeho výskyt klesá, ve stáří je vzácný. Obecně platí, že jeho intenzita s věkem klesá, zejména s věkem nad 60 let, kde se pohybuje kolem 3 % populace6,7. Opět jsou ve hře svaly – jak s věkem klesá svalová síla, ubývá i bruxismu.

Klíčové jsou studie, které ukazují, že vznik (!) bruxismu nesouvisí s psychologickými vlivy8, s osobnostními charakteristikami9, natož pak s prožitým ani očekávaným stresem10. Máme tomu tedy rozumět tak, že stres nemá u bruxismu žádný význam? Ale kdepak. Má, neboť bruxisté odpovídají na stres jinak než zdraví lidé, a sice: mají zvýšené napětí (tonus) žvýkacích svalů, mají zvýšenou reaktivitu žvýkacích svalů na stres, ale psychologicky jsou zcela srovnatelní s non-bruxisty11. Stres tedy zhoršuje již přítomný bruxismus, není však jeho primární příčinou, jak se často tvrdí.

 

Důležité je, že bruxismus koreluje s bolestmi hlavy a krku, závažností onemocnění čelistního kloubu, a problémy s krční páteří12.

U bruxismu probíhá ve spánku v 84,9 % bruxistických epizod současně s kontrakcí svalů krku, zdvihače hlavy a trapézového svalu13.

Léčba bruxismu

U bruxismu si tedy musíme především uvědomit, že když soupeří zub a sval, vyhrává vždy sval (zuby se opotřebí či prasknou) – proto, chceme-li bruxismus adekvátně léčit, nemůžeme se soustředit pouze na zuby (stomatologie), ale musíme pracovat také se svaly (fyzioterapie, rehabilitace). Dále si musíme uvědomit, že anatomicko-funkční postavení těla v prostoru (postura) úzce souvisí se skusem a jedno bez druhého není – postavení zubů ovlivňuje postavení těla a naopak14. Nelze je tedy oddělovat a u bruxismu musíme léčit obojí, jinak je šance na dlouhodobý výsledek malá. Bruxismus se sice překládá jako „skřípání zuby“, ale to, co jimi skřípe, jsou svaly – zuby samy o sobě skřípat nemohou.

 

Léčba bruxismu tedy spočívá v práci se svaly a posturou, kterou provádí fyzioterapeut a v ochraně zubů a jejich rekonstrukci, kterou provádí stomatolog. Za účelem ochrany zubů a později i funkční léčby skusu používáme individuálně zhotovené dlahy, které jsou stomatologem průběžně upravovány. Jako první pomoc lze využít i konfekční dlahy (např. Dr. Brux), pro adekvátní léčbu je však třeba komplexní vyšetření a individuálně orientovaná léčba.

 

Autor článku: 


doc. MDDr. MUDr. Jiří Šedý, Ph.D., MBA, MBE, FADI, FICD

 

Literatura:

1. Marie MM, Pietkiewicz M. La bruxomanie [Bruxism]. Revue de Stomatologie 1907, 14: 107–116.
2. Frohman BS. Application of Psychotherapy to Dental Problems. Dent Cosmet 1931, 73: 1117-1122.
3. Academy of Prosthodontics. The glossary of prosthodontic terms. J Prosthet Dent 2005, 94(1): 10–92.
4. Okeson JP. Orofacial pain: Guidelines for assessment, diagnosis and management. Chicago: Quintessence, 1996.
5. Ella B, Ghorayeb I, Burbaud P, Guehl D. Bruxism in Movement Disorders: A Comprehensive Review. J Prosthodont 2017, 26(7): 599-605.
6. Shetty S, Pitti V, Satish Babu CL, Surendra Kumar GP, Deepthi BC. Bruxism: a literature review. J Indian Prosthodont Soc 2010, 10(3): 141-148.
7. American Academy of Sleep Medicine. International Classification of Sleep Disorders, Revised: Diagnostic and Coding Manual. American Academy of Sleep Medicine, 2001, Chicago, Illinois, USA.
8. Harness DM, Peltier B. Comparison of MMPI scores with self-report of sleep disturbance and bruxism in the facial pain population. Cranio 1992, 10(1): 70-74.
9. Pierce CJ, Chrisman K, Bennett ME, Close JM. Stress, anticipatory stress, and psychologic measures related to sleep bruxism. J Orofac Pain 1995, 9(1): 51-56.
10. Rugh JD, Harlan J. Nocturnal bruxism and temporomandibular disorders. Adv Neurol 1988, 49: 329-341.
11. Rao SM, Glaros AG. Electromyographic correlates of experimentally induced stress in diurnal bruxists and normals. J Dent Res 1979, 58(9): 1872-1878.
12. von Piekartz H, Rösner C, Batz A, Hall T, Ballenberger N. Bruxism, temporomandibular dysfunction and cervical impairments in females - Results from an observational study. Musculoskelet Sci Pract 2020, 45: 102073.
13. Gouw S, Frowein A, Braem C, de Wijer A, Creugers NHJ, Pasman JW, Doorduin J, Kalaykova SI. Coherence of jaw and neck muscle activity during sleep bruxism. J Oral Rehabil. V tisku.
14. D'Attilio M, Filippi MR, Femminella B, Festa F, Tecco S. The influence of an experimentally-induced malocclusion on vertebral alignment in rats: a controlled pilot study. Cranio 2005, 23(2): 119-129.

 

Produkty

Potřebujete poradit?

Napište našim odborníkům
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultace dentální péče
Lucie Vokůrková
odborná konzultace dentální péče
Valentyna Nikolenko
odborná konzultace doplňků stravy
Dostupnost na prodejnách
Kliknutím na prodejnu zjistíte adresu a otevírací dobu
Adresa
Telefon
Email
Google Maps Detail prodejny